Amatör Telsizcilik veya Radyo Amatörlüğü tanım olarak; “ bireylerin kendilerini haberleşme ve haberleşme elektroniğinde yetiştirmelerine yönelik gayri ticari , siyasi boyutu olmayan ve deneysel bir haberleşme servisi” olarak tanımlanmıştır. Kısacası bir hobidir. İsterseniz bu tanımı yazımızın devamında çok daha detaylı bir şekilde inceleyelim.
Amatör Telsizcilik Nedir?
Birleşmiş Milletlerin çatısı altında bulunan Uluslararası Telekominikasyon Birliği ismindeki uluslararası haberleşme düzenleyici kuruluşu, haberleşme uzmanı olan kuruluş tarafından, elektronik ve haberleşme alanında hobi sahiplerini tanımlamak için Radyo Amatörlüğü, Amatör Telsizcilik tanımı yapılmıştır.
Bu bağlamda radyo, televizyon, hava, deniz ve kara telsizleri gibi sistemlere eşdeğer bir haberleşme etkinliğini sunmaktadır.
Neden Amatör Telsizcilik?
Bir konuda daha iyi daha uzman anlamında kullanılan profesyonel var iken neden amatör telsizcilik tabiri kullanılıyor peki? Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, burada kullanılan amatör kelimesi aslında bizim dilimizde anladığımız gibi tecrübesiz, yeni başlayan anlamına gelmemektedir. Amatör kelimesinin İngilizce dilindeki karşılığı bir işi herhangi maddi bir çıkar beklemeksizin, tamamen sevdiğinden, hobi amaçlı yapmak demektir.
“Amatör” ibaresi, bu haberleşme servisinin ticari (profesyonel) nitelik taşımadığının ve sadece merak, ilgi ve sevgi nedeniyle yapıldığının vurgusudur. “Amatör” kelimesi, “aşk, sevgi” anlamına gelen Latince “Amor” kelimesinin bir türevidir.
Bu sebeple, “amatör” kelimesi, çoğu kez yanlış kullanım sebebiyle düşünüldüğü gibi “aşağılayıcı” bir anlama sahip değildir. Örneğin Olimpiyatlarda yarışan sporcularda “amatör” olma koşulunun aranması gibi.
Amatör kelimesinin karşıtı olan “profesyonel” kelimesi , bir iş veya etkinliğin “meslek gereği ve ücret karşılığı yapıldığı”manasına gelmektedir.
Amatör Telsizcilik Frekansları
Bu başlıkta aslında amatör telsizcilik frekansları konusuna detaylı giriş yapmayacağız. Bu çok ayrı ve derinlemesine bir konu. Burada bahsetmek istediğimiz asıl konu radyo amatörlüğünde haberleşmenin amatörler için belirlenmiş frekanslar üzerinden yapılıyor olunduğunun bilinmesidir.
Telsiz haberleşmesinin ilk günlerinden beri var olan, “Haberleşme Servisi” kavramının doğduğu 1925 yılından beri de “servis” sıfatına sahip olan Amatör Radyo Servisine tahsis edilmiş frekans bantları vardır. Bunlar frekans spektrumunun her bölümüne yayılmıştır.
ITU tanımındaki “deneysel” ibaresi, Amatör Radyoculuğun en önemli özelliği ve bu servis tarafından haberleşme teknolojisine kazandırılmış sayısız teknolojinin temelidir. Bunların başında kısa dalga (HF) haberleşmesi, yörüngesel hareketli mikro uydu teknolojisi ve değişik sayısal haberleşme yöntemleri gelir.
Bununla birlikte, servisin topluma verdiği katkıların en ön sıralarında “afet haberleşmesi” gelir. Amatör Radyoculuğun ilk günlerinden beri verilen bu hizmet, önemini günümüzde korumaya devam etmektedir. Gelişen ticari teknolojilerin kırılganlığı dünyanın her yerindeki büyük afetlerde her defa görülmüş, “her şey bittiği zaman” ise Amatör Radyo Servisi “altın saatlerin tek güvenilir haberleşme kaynağı” olmuştur.
Amatör Telsizcilikte Yetkili Kurum
Ülkemizde amatör telsizcilik belgelendirme faaliyetleri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yetkilendirmesindedir. Amatör telsizci olmak için öncelikle gerekli şartları sağlayan adayların, KEGM web sitesinde belirlediği zamanlarda sınav başvurusunu yapıp belge alma koşulu bulunmaktadır.
Eğer sizler de bu hobi ile ilgileniyorsanız sitemizde bulunan Nasıl Amatör Telsizci Olunur konulu yazımızı incelemenizi şiddetle öneriyoruz…
ITU düzenlemeleri ve ülkemizdeki mevzuat sistemine göre hazırlanmış olan mevzuat gereği belgelendirmeler, sınavlar ve çağrı işaretleri ile ilgili en detaylı bilgiler KEGM Amatör Telsizcilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği içerisinde detaylı şekilde belirtilmektedir.
Amatör Telsizcilik faaliyetlerinin belgelendirme kısmı haricinde bir de teknik konular ve kurallar bulunmaktadır. İşin bu kısmına da Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) bakmaktadır. Kurumun yayınlamış olduğu Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği içerisinde bulunan Amatör Telsiz konusundaki bölümde, faaliyetlerin teknik sınırları detaylı şekilde belirtilmiştir.
Sizin de bu hobi ile ilgili aklınıza takılan ve yazımızda bulamadığınız her türlü soruyu, konu altında bulunan yorumlar kısmından veya iletişim bölümündeki adreslerden bizlere rahatlıkla sorabilirsiniz.