APRS (Automatic Packet Reporting System )
APRS SİSTEMİ NEDİR?
APRS sistemi Automatic Position Reporting System cümlesinin kısaltılmışı olup, Otomatik Mevki Bildirim Sistemi diye tercüme edilebilir.
Temel olarak Amatör telsiz vasıtasıyla bulunulan yerin bildirilmesi ve o anda ne yapıldığının ikonlarla belirtilmesidir. Genellikle VHF frekansı kullanılır, ancak HF bandından da APRS sinyalleri yayımlanmaktadır. APRS Sisteminde yaygın olarak VHF bandında Avrupa:144.800, Amerika: 144.390 MHz frekansları kullanılır.
APRS sisteminin ilk amacı mevki bildirmek olmakla birlikte, geçen süreçte, karşılıklı mesaj aktarımı, Otomatik meteoroloji sistemlerinin APRS ye eklenmesi gibi detaylar ile kullanımı genişletilmiştir. Ve hatta internet kullanılarak, dünyanın herhangi bir yerindeki APRS istasyonu (tabiki dataları internette ise) ile haberleşilebilir.
APRS Sistemi, Bob Bruninga, WB4APR tarafından geliştirilmiştir. Bob Bruninga’nın oğlu, bir sebepten ABD de seyahat etmekte iken, belli noktalardan paket radyo digileri vasıtasıyla “şu an buradayım” gibi mesajlar atmış ve Bob mesajları aldıkça harita üzerinde işaretlemiş ve kabaca bir mevki takibi yapmıştır. Daha sonra bu sistemi GPS ile birleştirerek koordinatların elle değil, otomatik olarak GPS den alınması ve belirli periyotlar ile havaya yollanması şeklinde geliştirmiştir. İkinci aşama, sinyallerin taşınması için, paket radyo digileri yerine, özel APRS digilerinin kullanımı ile olmuştur. Son aşama ise, APRS digilerinden alınan dataların otomatik internete girilmesi ve internet vasıtasıyla, telsiz cihazından bağımsız olarak mevki takibi sağlanmıştır.
APRS NASIL YAPILIR?
APRS sistemindeki istasyonları, temelde KENWOOD TH-D7 veya TM-D700 kullanan ve kullanmayan diye ayırabiliriz. Kenwood’un bu model cihazları, APRS için özel dizayn edilmiştir.
Aşağıda KENWOOD KULLANMAYAN istasyonlar ile ilgili ana konuları göreceksiniz.
KENWOOD un yukarıdaki modellerini kullanmayan APRS istasyonlarını da ikiye ayırabiliriz.
AKTİF ve PASİF APRS İstasyonları..
PASİF APRS istasyonu konfigürasyonu şu şekildedir:
GPS Alıcısı
GPS Modemi
VHF Cihaz
PASİF istasyonlar sadece bulundukları mevkiyi bildirebilir, haberleşemez, datalarının yerini bulup bulmadığını göremez.
PASİF APRS İstasyonu şu şekilde çalışır:
GPS konum bilgilerini alır ve modem vasıtasıyla VHF cihaza aktarır. VHF cihaz bu dataları, modemin özelliğine bağlı olarak, otomatik olarak veya operatörün istediği anlarda cihazı TX yaparak havaya yollar.
Hareketli istasyonlar GPS (GPS Global Position System ) vasıtasıyla mevkilerini otomatik olarak sisteme girerken, sabit istasyonların, mevki bilgilerini bir kere girmeleri yeterlidir.
Ve hatta, bazı özel istasyonlar, bulundukları mevkideki hava durumunu da aktarabilmektedirler. Bunlara METEOROLOJİ istasyonu olarak isimlendirilir.
Meteoroloji istasyonları aşağıdaki dataları havaya APRS datası olarak yollar:
Rüzgarın yönü ve hızı,
Yağış var ise şiddeti,
Sıcaklık,
Hava Basıncı,
PASİF APRS istasyonlarının sinyal alımı ve bunların gösterilmesi gibi bir işlevi OLAMAMAKTADIR.
AKTİF APRS İstasyonu konfigürasyonu ise şöyledir:
GPS Alıcısı
GPS Modemi
VHF Cihaz
TNC (modem)
Bilgisayar
Sistemdeki AKTİF istasyonlar, birbirlerine yazılı mesaj gönderebilirler. Data yollayabilir ve bu datalarının ilgili istasyonlar tarafından alındığını görebilir.
AKTİF APRS İstasyonu şu şekilde çalışır:
GPS vasıtasıyla (veya sabit istasyon ise el ile data girilerek) mevki belirlenir,
Mevki dataları GPS Modemi vasıtasıyla Bilgisayara veya VHF cihaza aktarılır.
VHF cihaz otomatik veya manuel bu dataları havaya yayar,
Karşı istasyonlardan VHF cihaz tarafından alınan APRS sinyalleri APRS Modemi ile Bilgisayara aktarılır,
Bilgisayar bu APRS datalarını işler ve ekrana verir.
APRS ile ilgili olarak iki PC programı mevcut..
Win APRS de haritalar kırık çizgiler gibi görünmekte ve görsel olmamakta.. İnternette JAVAPRS gibi uygulamalarını görebilirsiniz.
UI-View programında ise Gerçek harita görüntüleri JPEG veya BMP formatında, yani bire bir aynı olmaktadır. Dolayısıyla daha görsel bir uygulama ortaya çıkmaktadır. Bu programda kullanabileceğiniz binlerce bölge haritası mevcuttur.
Alıntıdır.