Yıl 1915. İngiltere’nin başını çektiği İtilaf kuvvetleri, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u işgal etmek, Rusya’ya Yardım sağlamak ve savaşı kısa yoldan bitirmek amacıyla harekete geçerler.
18 Mart 1915’teki deniz Harekâtında hüsrana uğrayan İtilaf Devletleri bu kez 25 Nisan günü Gelibolu Yarımadası’na asker çıkarırlar ve böylece Çanakkale Savaşlarının sekiz buçuk ay sürecek kara muharebeleri başlamış olur. Savaşlar, hem denizde hem de karada devam eder. Bu arada Nusret Mayın Gemisi’nin gece döktüğü 26 mayın, İtilaf donanmasının bir bölümünün sonu olmuştur.
Çanakkale Savaşlarının en kahramanca sayfalarını süngü savaşı ve cepheden hücum oluşturur. Gerek ordumuzun 19 Mayıs 1915 tarihinde Anzak Cephesi’ni yarmak için başlattığı gece saldırısı gerekse Avusturyalıların. Boyun mevkiini ele geçirmek için 7 Ağustos 1915 tarihinde yaptıkları karşı saldırı, savaşların en fazla can kaybına sebep olan olaylardır. Tarihin belki de en kanlı, en dramatik ve Türk kahramanlık destanlarıyla dolu bu savaşları, İngiliz, Avusturyalı, Yeni Zelandalı ve Fransız Birliklerin amaçlarına ulaşamayıp geri çekilmeleriyle son bulur.
Çanakkale Savaşlarının Önemi: Bu savaşlar hem Türklerin gücünü ve kahramanlığı dünyaya bir kez daha gösterirken Mustafa Kemal’in de Askeri başarısıyla ve iyi bir önder olarak ön plana çıkmasına olanak sağlamıştır.